DHA היא חומצת שומן חיונית, בלתי רוויה וארוכת שרשרת (DocosaHexaenoicAcid) מקבוצת אומגה-3, שמקורה בקמח דגים, שמן ושומן דגים. חלב אם וחלב כלבה מניקה מכילים גם הם DHA. מחקרים רבים הוכיחו את חשיבותה של ה-DHA להתפתחות המוחית של העובר והתינוק.
ארגון המזון והתרופות האמריקאי (FDA), הסמכות העליונה לשימוש בתוספי מזון, אישר ליצרניות אבקות חלב לתינוקות את העשרת האבקות ב- DHA לשיפור התפקוד הקוגניטיבי של התינוק וההתפתחות התקינה של ראייתו.
DHA בבני אדם
DHA מהווה מרכיב חשוב וחיוני בהתפתחות המוח. מוח האדם מורכב ברובו (60%) משומן, וכשליש מהרכב השומן – מקורו מחומצת DHA המרוכזת בחומר האפור (אזור המתמחה בעיבוד נתונים: חשיבה, תפישה, זיכרון וכו'). DHA היא גם מרכיב חשוב ברשתית העין והיא חיונית לראיה תקינה.
במהלך ההריון, ה- DHA עובר לעובר דרך השליה. רמות ה- DHA יורדות במחצית השנייה של ההריון בקרב נשים הצורכות תזונה מערבית טיפוסית ומכאן רמות ה-DHA המסופקות לעובר יורדות ועלולות לפגום בפוטנציאל הנוירולוגי והקוגניטיבי של התינוק. מחקרים הוכיחו כי תוספת DHA לנשים הרות משפרת את רמות ה-DHA בעובר הנולד. מחקרים נוספים אודות תינוקות המוזנים באבקת חלב מועשרת DHA הראו כי תפקוד הרשתית השתפר כמו גם חדות הראיה וההתפתחות הקוגניטיבית.
DHA בגורי כלבים
כמו בתינוקות, מוחם של גורי כלבים מתפתח במהירות שיא בשלבים הראשונים של החיים ולכן רמות גבוהות של DHA חיוניות במיוחד בשלב זה. כך להמחשה, בגיל 6 שבועות לחייו רק 70% מנפח מוח הגור כבר קיים ובגיל 12 שבועות 90%. חסך בהצטברות DHA במוח עלול לפגוע בהתפתחות הרשתית ובראיה ולגרום לחסכים מוטוריים והתנהגותיים.
יכולתו של הגור ללמוד, להבין ולהתנהג כמצופה ממנו תלויה במישרין בהתפתחות המוח ומכאן חשיבותה העילאית של התזונה האיכותית. הזנת כלבות הרות וגורים במזון המכיל קמח דגים ושמן דגים – המקור הטבעי של DHA, תומכת בהתפתחות הנוירולוגית של מוח העובר והגור הצעיר לתפקוד קוגניטיבי אופטימלי.
במחקרים שנעשו בעבר הוכח כי גורים שקיבלו מזון מועשר ב- DHA הגיעו לתוצאות טובות יותר ומהירות יותר במבחני אינטליגנציה מגורים שהוזנו ברמות DHA ממוצעות.
המשמעות המעשית של ממצאים אלה בקרב בעלי כלבים ובמיוחד גורי כלבים, היא כי גורים המוזנים ברמות DHA גבוהות יהיו יותר קלים לחינוך בסיסי ולאילוף מתקדם, יהיו יותר ממושמעים ופחות הרסניים ומזיקים בבית (הסיבה העיקרית לחוסר שביעות רצון מגור חדש בבית אשר מובילה לעתים לפרידה מהגור…).